Malom

Malom

Egy malom történetének kezdete (és Soroksáré is)

2015. november 21. - Schmauder János

 

 

Soroksár puszta gróf Grassalkovich Antal előtt a Wattay család tulajdona volt 1661 óta. A puszta lakatlan volt immár évszázadok óta. Mezeit nem művelte senki, csak bozót és királydinnye burjánzott rajta szabadon. 1683-tól találunk először utalást arra, hogy a tulajdonos család legeltetés céljából bérbe adta a pusztát évi 5 tallérért , ebben az esztendőbenTakács István alsónémedi lakosnak. Majd 1695-ben fontos hír található a család iratai között. Wattay Pál a XVII. század végén malmot építtetett rajta. Az első pontos híradás 1695-ből való, amikor is arról értesülünk az eredeti Wattay iratokból, hogy a malmot bérlő Halász Mihály alsónémedi lakos befizette az 5 tallért,-azaz az évi bérleti díjat.Hol is állhatott a malom? Erről viszont az 1701-es összeírás ad közelebbi támpontot, bár nagyon rövid és szűkszavú a helymegjelölés : " Gubacs határában Soroksár vizén malom áll. " A Soroksár vize - nézetem szerint - nem lehet más, mint a ma Gyáli pataknak nevezett vízfolyás. Nem nevezhették akkor így, hiszen Gyál akkor még nem is létezett. Kézenfekvő lenne a Dunát sejteni Soroksár vize alatt, de akkor valószínűleg úgy jelölték volna, hogy a Dunán áll a malom, hiszen a Duna neve jóval korábbi keletű.A feltételezés helyességét erősíti az is, hogy az országút már akkor is ott vezetett a Duna mellett délnek, illetve kelet felé az Alföldre, tehát praktikus volt a malmot az út mellé építeni.

100_2267_1.jpg

Volt a Gyáli pataknak a XVIII. század elején egy szlovák neve is: Zurcsa voda. Ezt a nevet minden valószínűség szerint a Monort akkor benépesítő szlovákoktól / tótoktól / kapta, hiszen a patak egyik főága Monor közelében eredt. A szlovák elnevezés egyébként magyarul Csobogó / csörgedező/ vizet jelent.

1712-ben még mindig Halász Mihály volt a malom bérlője, de csatlakozott hozzá Tót Mihály is, aki szintén alsónémedi lakos volt. Ebben az évben kelt egy irat, mely világosan leírja, hogy a malmon és egy a mellette lévő épületen / feltehetően a molnárok lakóházán/ kívül Soroksár puszta " ... szabad mező...".    

1715-ben Soroksár pusztát a Wattayak 20 évre bérbe adták Bajtai István középnemesnek, a vármegye alispán helyettesének. A bérbeadási szerződésben Bajtai aláírásával erősíti meg, hogy az alsónémedi urak tőle háborgatást nem fognak szenvedni. Tehát még ekkor is Tót Mihály bérli / Halász valószínűleg ekkor már nem élt/.1715 végétől a haláláig maga Bajtai István is bérelte a malmot a pusztával együtt.

Nos, hogy pontosan hol is állhatott a malom? Véleményem szerint a Grassalkovich úton ott, ahol a múlt század közepéig is működött még a vízimalom a Gyáli patak vizén. Az épület még ma is áll, más funkcióval, ma kaputechnikával foglalkozó vállalkozás van benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr6712818396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása