Malom

Malom

Szabad paraszttá válás Soroksáron / 1848-1866 /

2022. január 12. - Schmauder János

A 19. században valószínűleg egyetlen más változás sem bírt akkor társadalmi és gazdasági jelentőséggel, mint a jobbágyság felszabadítása, a szabad paraszttá válás, a kapitalista fejlődés legalapvetőbb feltételének a föld földesúri tulajdonból a volt jobbágyok kezébe való kerülése. 
   Hosszú, 18 éves folyamat záródott le 1866-ban, amikor pont került a vita végére bírósági végzéssel, hogy mi illeti meg a soroksári földműveseket a korábbi jobbágy telkekből megváltás nélkül, és mely területekért kellett megváltást fizetni az akkori tulajdonos belga banknak.
   A pereskedés még Sina báróval kezdődött az 1850-es évek elején, és aztán többszöri kölcsönös fellebbezés után született meg a végső döntés 1866-ban. A pereskedés a " kender és káposzta földek " körül indult. A soroksári földművesek szerették volna, ha ezek a földek is fizetség nélkül kerüljenek a tulajdonukba.. A földesúr, majd a belga bank vitatta ennek jogosságát, végül a bíróság az utóbbiak javára döntött. A terület 157 holdat tett ki.Egy-egy család használatában 150-900 négyszögöl között mozgott a kert nagysága. Átlagban 400-500 négyszögöles volt egy-egy "kisföld".  A telkesek / a korábbi jobbágyok /  22 magyar holdat / 1 hold 1200 négyszögöl volt / műveltek, a zsellérek pedig 135 magyar holdat használtak. 
   A pereskedés azzal folytatódott 1857-től, hogy a földesúr - Sina báró - megváltást követelt az úrbéres telkeken felül a volt jobbágyok és zsellérek által használt területekért. Kiderült ugyanis, hogy az 1770-es úrbéri egyezségben meghatározott területeken kívül majd minden jobbágy és zsellér nagyobb területet használt, mintsem az megillette volna őt az úrbéri egyezség alapján. / Emlékeztetőül: 1770-ben az egész telkes jobbágyok / számuk akkor 40 volt / használatába 26 magyar hold, valamint 12 kaszás rét / kb. 2 magyar hold / tartozott, na meg a belső telek, amin a ház állt. Ez utóbbi átlagban 1-2 holdat tett ki. A féltelkesek használatában 13 magyar hold szántó terület, kb. 1 hold legelő, és az előzőekkel megegyező nagyságú belső telek volt.
   A bíróság teljes pontosságú terület felmérést rendelt el, hogy meg lehessen állapítani, mennyi terület illeti meg a használóját megváltás nélkül, és mekkora terület után kell megváltást fizetni a tulajdonos belga banknak.
   A mérnöki felmérés kimutatta, hogy a soroksári volt telkesek 361 hold szántót használtak az úrbéri illetményen felül, valamint a korábban említett 22+135 hold kender és káposzta földet, azaz összesen 518 holdat. Ennek az 518 holdnak a megváltását rendelte el a bíróság. 1 hold megváltásának a díja 16 Ft volt, valamint a "többlet földek" használatáért az 1848, május 1-e és 1865 december 31-e közötti időszakra évi 5%-os kamatot számoltak fel. A kamat összege általában megközelítette a "többlet föld" megváltásának összegét. A kinek-kinek egyénenként megállapított összeget 10 év alatt, félévenként egyenlő összegben kellett a bank számára megfizetni. A bankot megillető teljes összeg 15.750 Ft volt. / Az akkori Ft mai értéke kb. 3450 Ft-nak felel meg. Szükséges lenne még itt megemlíteni az akkori béreket is, hogy viszonylag pontos képet kapjunk a terhek nagyságáról, de nem jutottam a nyomára /. A soroksáriak valamennyien kifizették a megváltás összegét, legalább is nincs nyoma annak, hogy fizetés elmaradás miatt a föld visszaszállt volna a bank tulajdonába /.
   Kedvezőtlen volt a soroksári földművesek számára a legelő területek elosztásában hozott bírósági döntés is. Az összesen 1256 hold legelő 27%-át / 343 hold / vesztették el, ami a bank kizárólagos tulajdona lett.
   A következőkben áttekintjük a jobbágytelkek számának, nagyságának alakulását 1770-től 1866-ig. Az urbáriális rendszer kialakítására Soroksáron 1770-ben került sor. Mária Terézia rendelete szabályozni kívánta a földesurak és jobbágyok, illetve zsellérek jogait és kötelezettségeit. Egységesítette a jobbágyi, zselléri terheket, az adó- fizetési kötelezettségeket.
   Településünkön 70 jobbágy telek kialakítására került sor: 40 egész telek és 60 fél telek került kiosztásra. A jobbágyok a földet használatba kapták, a tulajdonos továbbra is a földesúr maradt. A földet művelő 100 jobbágy legfontosabb adója a szántóföld termésének 9-ed része volt. Meg kell említeni, hogy a gróf nagyfokú bölcsességére vall, miszerint Soroksáron fél teleknél kisebb, tehát 1/4, 1/8 telkek kialakítására nem került sor. A kisebb telkek nem tették ugyanis lehetővé az évenkénti eredmény felhalmozását, a jobb módba kerülést, ami a gyorsabb fejlődés záloga is lett volna. A 1/4 és 1/8 telkeken egy családnak a szegénység, a tengődés maradt, felhalmozásra nem is gondolhatott. Igaz, ez a teleknagyság rendszer azt is jelentette, hogy sok soroksári földművesnek nem jutott szántóföld, számukra maradt tehát a zsellérsors. Sokan így aztán nem is találták meg a számításukat, ezért aztán tovább álltak, ahol kedvezőbb feltételek kínálkoztak a munkára, a megélhetésre.
   A kialakított egész és fél telkek  elvileg nem voltak feloszthatóak, nehogy elaprozódjanak. 1828-ból van teljes képünk az egész és fél telkek számáról, illetve azok tulajdonosairól. Ekkor 36 egész telek volt, tehát néggyel kevesebb, mint szűk 60 évvel korábban, viszont így nyolccal nőtt a fél telkek száma, ami ekkorra tehát 68 lett. Ez viszonylag csekély változás az 1770-es állapothoz viszonyítva.. Jóval nagyobb volt a változás a jobbágy családok esetében. Többen eltávoztak Soroksárról, s így az elhagyott telket más művelhette tovább, illetve demográfiai okai is voltak a beállt változásoknak.. Egyes családok esetében férfi utód hiányában került sor a szántók használói személyének változásában.
   Jelentősen nagyobb a változás az 1866-os kimutatás esetében az 1828-as állapothoz képest. 1866-ban már csak 20 egész telekről van tudomás, melyet 19 fő művelt. Egy főnek, Neumayer Lőrincnek 2 egész telket jelölnek a neve mellett.A 19 fő között csupán 8 olyan nevet találunk, akiknek az ősei szintén egész telkesek voltak 1770-ben. Ezek a következők: Weimper, Mönich, Siedl, Höchst, Schuster, Ott, Feth, és Neumayer. Ezek a családok tehát egész telkesek voltak a jobbágyrendszer egésze folyamán. Viszont ekkor új jelenség, hogy az egész telkesek között két Weimper család is szerepel: Nándor és Jakab. Továbbá a két Neumayer / Lőrinc és Mátyás / 3 egész telket birtokol. Két tendencia figyelhető meg tehát, egy szűkebb réteg jelentősen vagyonosodott, valamint erőteljesen megnőtt a középmezőny, a fél telkeseké, az 1828. évi 68-ról 93-ra emelkedett a számuk.
   Feltételezhető, hogy a telekszerkezet ilyen dinamikus változására az 1828. évihez képest 1848 / a jobbágyfelszabadítás törvénybe iktatása / és 1866 között mehetett végbe, amikor már jogilag nem volt jobbágyrendszer, a felszabadult jobbágyok már tulajdonuknak tekintették az általuk művelt földet, és szabadon rendelkeztek vele. Sajnos az 1848. évi állapot nem áll rendelkezésre.
   Egyértelmű, hogy a fél telkek számának jelentős növekedése az egész telkek rovására történt. A jobbágy rendszerben a telek nem volt osztható, annak egyben kellett maradnia. Rendszerint az elsőszülött fiú örökölte. A jobbágy felszabadítással ez a kényszer megszűnt, a családfő döntötte el, hogy a földet a gyermekei között hogyan osztja fel. Minden bizonnyal ennek tudható be, hogy az 1866-os kimutatásban 14 fő negyed telkes tulajdonos is megjelenik. Erre korábban Soroksáron nem volt példa. A következő személyek voltak negyed telkek tulajdonosai: Plettinger Tamás és Mihály, Reubl János és István, Polster Lőrinc és Gáspár, Siedl György és István, Behringer József, Renner Miklós, Hertlein Pál,  Kaltenecker Lőrinc, Antoni György és Schilli Mihály. Ők tehát 8 hold körüli szántóval és 2-3 hold legelővel rendelkeztek.
   1866-ban Soroksáron 126 volt jobbágyot, immár szabad telkes gazdát tartottak számon.
   Mint mindig is a jobbágyrendszer folyamán Soroksáron magas volt a zsellérek száma. 1866-ban összesen 543 főt tett ki a létszámuk. Ők sem minősültek a továbbiakban zsellérnek, hanem szabad földművesnek, közülük kerültek ki a napszámosok, a mezőgazdasági bérmunkások. Az 543 főbe beletartozik  a nem kevés számú iparos, akik korábban szintén zsellérnek számítottak. Valamennyi földterület az ő használatukban is volt. Az 543 fő volt zsellér tulajdonában összesen 179 hold belső telek volt, ami átlagban 396 négyszögölet tett ki. Kender és káposzta földet / kisföldet / 135 holdnyit birtokoltak. Ez átlagban 297 négyszögölet jelentett. A legelők esetében az egy főre jutó átlagterület 914 négyszögölet jelentett. A teljes terület 727 holdra rúgott.
   A volt zsellérek  / 543 fő / birtokában 1866-ban átlagban 1 hold és 408 négyszögöl  mutatható ki. A mérnöki felmérés az ő esetükben is kimutatott "többlet" földet, a valaha volt úrbéri juttatáson felüli területet, amit nekik is a korábban jelzett feltételek mellett meg kellett váltaniok.
   Néhány példa a volt zsellérek "többlet föld" megváltásának körülményeire:
        Név:                       többlet föld nagysága                                     törlesztendő összeg
-   Ott Lőrinc                      457 négyszögöl                                                 11 Ft 58 krajcár
-   Bieber Gáspár              623     " - "                                                          15 Ft 79 krajcár
-   Feurer Ignác                 319     " - "                                                            8 Ft 10 krajcár
-   Pehl József                   609     " - "                                                          15 Ft 43 krajcár
-   Schuster János             724     " - "                                                          18 Ft 35 krajcár
   A zselléreknek összesen 265 Ft-ot kellett törleszteniök. Az 1 főre jutó átlagtörlesztés 49 krajcár volt félévente.

   A fenti, vázlatosan taglalt állapotok jelentették tehát a kiindulási helyzetet Soroksár földműves társadalma számára az önálló,  immár a föld tulajdonjogával rendelkező kapitalista fejlődéshez. Az új körülmény két alapvető változást hozott a jobbágyrendszerhez képest: már nem volt gátja a tehetségnek, vállalkozó kedvnek az úrbéri merev területnagyság, s mindez további erőteljes differenciálódást is hozott a földműves parasztok között. A szorgalom és szakértelem szülte eredményesség dinamikus gyarapodást eredményezett a legrátermettebb szűkebb réteg számára, ugyanakkor relatív lemaradást a fenti erényekkel kevésbé rendelkezők számára.

A továbbiakban táblázatszerűen kerül bemutatásra az egész, a fél és a negyed telkesek egyénenkénti földterületének nagysága, a megváltandó földterület, valamint a megváltás összege.

EGÉSZ TELKESEK:

         Név:                                            teljes birtokolt terület            ebből  " többlet föld "             megváltás összege

1./   Ott József   hsz:   1                         50 hold  606 négysz.                6 h. 718 nsz..              201 Ft
2.    Schäffer György hsz: 4                   49 h.     1099     "                      6 h.    11      "               183 Ft
3./   Siedl János  hsz. 42.                      48 h.       136     "                       4 h. 248      "                128 Ft
4./   Hartmann József hsz: 46.               47 h.       797     "                      3 h. 909      "                114 Ft 
5./   Günther György hsz: 47.                48 h.        604      "                     5 h. 373     "                162 Ft
6./   Napholz Sebestyén hsz:53             48 h.        860      "                     4 h. 972     "                146 Ft
7./   Wachtlschneider József hsz: 57     47 h         205      "                     3 h. 417     "                102 Ft
8./   Mönich Márton   hsz:69.                 48 h.        918      "                     4 h.1030    "                148 Ft
9./   Neumayer Mátyás   hsz:148.         48 h.        302       "                     4 h. 484   "                  134 Ft
10.  Weimper Nándor   hsz: 159.          48 h.        453       "                     4 h. 565    "                 136 Ft
11./  Weimper Jakab  hsz: 160.             48 h.       107      "                       4 h. 219     "                 127 Ft
12./  Hildi János    hsz: 178.                  47 h.       405      "                       3 h. 517     "                 104 Ft
13./  Neumayer Lőrinc  hsz: 185.          95 h.       664      "                        8 h.566     "                  260 Ft
14./  Hoffmann József  hsz: 432.          48 h.       677      "                        4 h.769     "                  141 Ft
15./  Schuster Lőrinc hsz: 445.             50 h.      463      "                         6 h.575    "                   197 Ft
16./  Feth Ferenc  hsz: 473                   48 h.      736      "                         4 h.848    "                   143 Ft
17./  Lebengut Mihály hsz: 487.            47 h.      466      "                         3 h.578    "                   106 Ft
18./  Höchst György  hsz: 590.              48 h.      528      "                         4 h.640   "                    138 Ft
19./  Nau Antal    hsz: 592.                    51 h.      865       "                        8 h.253    "                    250 Ft

FÉL TELKESEK:

 Név :                                        teljes birtokolt terület               " többlet föld "              megváltás összege

1./    Bieber György  hsz: 7.          24 h.   99 négysz.                  2 h.   155 nsz.                 65 Ft
2./    Napholz Ferenc  hsz: 15.      25 h.  455  nsz.                     3 h.    831 nsz.               112 Ft
3./    Danninger János  hsz: 25.    25 h.  168  nsz.                     3 h     224 nsz.                97 Ft
4./    Redlinger Mátyás  hsz: 26.   25 h.    13  nsz.                      3 h.      69 nsz.                93 Ft
5./    Hartmann Mihály  hsz: 28.    27 h.  705  nsz                       5 h.    761 nsz.              171 Ft
6./    Zwick Tamás   hsz: 27.         24 h.   644  nsz                       2 h.    400 nsz.                78 Ft
7./    Treitlein György  hsz: 29.     26 h.   255 nsz.                       4 h      311 nsz.               130 Ft
8./    Schilli Pál   hsz: 30.              24 h.   614 nsz.                       2 h.    670 nsz                 78 Ft
9./    Krammer János  hsz: 33.     20 h. 1139 nsz                        2 h.    539 nsz.                 75 Ft
10./  Weidinger György  hsz: 35.  25 h.   999 nsz,                       3 h.  1088 nsz                 98 Ft
11./  Schiff György   hsz: 36.         24 h.  288 nsz.                       2 h     344 nsz                  70 Ft
12./  Kaltenecker Márton  hsz:37  24 h. 1034 nsz                       2 h.   1090 nsz.                88 Ft
13./  Treitlein Ádám  hsz: 38.        24 h.   404 nsz.                      2 h.     460 nsz                 73 Ft
14./  Amon József  hsz: 40.           24 h.   895 nsz.                      2 h.     951 nsz.                85 Ft
15./  Pehl Tamás  hsz:: 41.            24 h.   401 nsz.                      2 h.     557 nsz.                75 Ft
16./  Antoni József   hsz: 45.         25 h.   281 nsz.                      3 h.     804 nsz.               112 Ft
17./  Weiss Sebestyén  hsz: zsh.  23 h.   855 nsz.                      1 h.     911 nsz.                 54 Ft
18./  Weidinger Ferenc   hsz: 49.  24 h.   278 nsz.                       2 h.    334 nsz.                 69 Ft
19./  Behringer Nándor  hsz: 51.   25 h.    13 nsz.                        3 h.      69 nsz.                 93 Ft
20./  Schmiedt Jakab  hsz: 52.      25 h.  129 nsz.                        3 h.    185 nsz.                 96 Ft
21./  Weimper Mihály  hsz: 54.      24 h.  695 nsz.                        2 h.    781 nsz.                 80 Ft
22./  Preininger György  hsz: 56.   24 h. 400 nsz.                         2 h.    450 nsz.                 72 Ft
23./  Purzl József   hsz: 39-           24 h.  302 nsz.                        2 h.    358 nsz.                 70 Ft
24./  Wachtlschneider Ján.hsz:61 24 h.   721 nsz.                        2 h.    774 nsz                  80 Ft
25./  Schuster Mihály  hsz: 72.      24 h. 1072 nsz..                      2 h.   1128 nsz.                 89 Ft
26./  Zeitler János   hsz: 73.          24 h.   444 nsz.                       2 h.     500 nsz.                 74 Ft
27./  Siedl Jakabné  hsz: 75.         24 h.   187 nsz.                       2 h.     243 nsz.                 67 Ft
28./  Klettner József  hsz: 74.        25 h.   274 nsz.                       3 h.     330 nsz.                 99 Ft
29./  Reiter Tamás   hsz: 129.        23 h.     98 nsz.                       1 h.     154 nsz.                 34 Ft
30./  Brozeller József  hsz: 138.     24 h. 1139 nsz.                       2 h.   1195 nsz.                  91 Ft
31./  Köber Sebestyén hsz: 139.    24 h. 1019 nsz.                       2  h.  1015 nsz.                  88 Ft
32./  Schneck Mihály  hsz: 140.     28 h    279 nsz                         7 h.    335 nsz.                 221 Ft
33./  ö Napholz Miklósné hsz: 142.23 h.   795 nsz.                        1 h.    851 nsz.                  52 Ft
34./  Fett Pál   hsz: 143.                 23 h.     22 nsz.                        1 h.      72 nsz.                  32 Ft
35./  Schilli Mihály  hsz: 144.          24 h.   578 nsz.                        2 h.    634 nsz.                  77 Ft
36./  Menasch Lipót   hsz: 149.      25 h.   160 nsz.                        3 h.    216 nsz-                  97 Ft
37./  Hartmann Mihály hsz: 150.    24 h.    510 nsz.                        2 h.   566 nsz.                  75 Ft
38./  Hartmann Márton hsz: 154.   24 h.    136 nsz.                        2 h.   192 nsz.                  66 Ft
39./  ö Höchst Jánosné hsz: 156.  25 h.     576 nsz.                       3 h.    632 nsz.                107 Ft
40./  Scheuring György hsz: 157.  25 h.   1171 nsz.                       4 h.      27 nsz.                122 Ft
41./  Krausz János   hsz: 158.       29 h.    438 nsz.                        7 h.    494 nsz.                 226 Ft
42./  Stricker András hsz: 161.       24 h.  1111 nsz.                         2 h.  1167 nsz.                  90 Ft
43./  Günter Dávid   hsz: 162.        23 h.    408 nsz.                        1 h.    764 nsz.                   50 Ft
44./  Lebengut Péter  hsz: 163       23 h.    619 nsz.                        1 h.    675 nsz.                  48 Ft
45./  Antoni Mihály  hsz: 164.         23 h.    715 nsz.                        1 h.    771 nsz.                  50 Ft
46./  Scheuring Lőrinc  hsz: 165.   24 h.     881 nsz.                        2 h.    937 nsz.                  85 Ft
47./  Feith Péter   hsz: 167.            24 h.    255 nsz.                        2 h.    311 nsz.                   69 Ft
48./  Pehl József   hsz: 168.           24 h.   1159 nsz.                       3 h.      15 nsz.                   92 Ft
49-/  Knappich Dávid hsz: 170.      24 h.       38 nsz.                       2 h.      94 nsz.                   64 Ft
50./  Truckenbrod Mátyás hsz:180 24 h.   1100 nsz.                       2 h.   1150 nsz.                   90 Ft
51./  Krammer András hsz: 181.     24 h.     782 nsz.                       2 h.     838 nsz.                   82 Ft
52./  Krammer József   hsz: 182     24 h.     148 nsz.                       2 h.    204 nsz.                    66 Ft
53./  Krammer Józsefné hsz: 184   24 h.    1123 nsz.                      2 h.   1179 nsz.                   91 Ft
54./  öz, Rumpl Józsefné hsz:186  24 h.      593 nsz.                      2 h.      649 nsz.                  77 Ft
55./  Pehl János   hsz: 187.            24 h.      193 nsz.                      2 h.      590 nsz.                  76 Ft
56./  Himmer Antal  hsz: 197.         24 h.      927 nsz.                      2 h.      983 nsz                    86 Ft
57./  öz. Feth György hsz: 199.      24 h.      366 nsz.                      2 h.      422 nsz.                   72 Ft
58./  Renner János   hsz: 203.       24 h.      538 nsz.                      2 h.       594 nsz.                  76 Ft  
59./  ö Scheuring Józsefné hsz:204 25 h.    431 nsz.                      3 h.       487 nsz.                104 Ft
60./  Schilli Jánosné  hsz: 206.       23 h.     790 nsz.                      1 h.       846 nsz.                  52 Ft     
61./  Bieber Gáspár  hsz: 215.        23 h.     574 nsz.                      1 h.       420 nsz.                  46 Ft
62./  Truckenbrod András hsz:216. 27 h.     463 nsz.                       5 h.      519 nsz.                 165 Ft
63./  Hermann Ferenc hsz: 217.     24 h.     255 nsz.                       2 h.      311 nsz.                   69 Ft
64./  Feith József   hsz: 228.           24 h.   1022 nsz.                      2 h.    1078 nsz.                   88 Ft
65./  Kapeller József  hsz: 264.       24 h.     399 nsz.                      2 h        455 nsz.                  72 Ft
66./  Zwick János   hsz: 267.           28 h.     276 nsz.                      6 h.       332 nsz.                191 Ft
67./  Kaltenecker Ferenc hsz:335    23 h.     676 nsz.                      1 h.       732 nsz.                 49 Ft
68./  Feth György   hsz: 339.           25 h.      611 nsz.                      3 h.       667 nsz.                108 Ft
69./  if. Renner János hsz: 343.       24 h.      434 nsz.                      2 h.       490 nsz.                  73 Ft
70./  Schilli Tamás    hsz: 344.         23 h.      690 nsz.                      1 h.        746 nsz.                 49 Ft
71./  Weiss Nándor  hsz: 345.         25 h.      274 nsz.                       3 h.       330 nsz.                100 Ft
72./  Hoffmann Ferenc  hsz: 349.    24 h.      382 nsz.                       2 h.       438 nsz.                  72 Ft
73./  öSchuster Ferencné hsz:350  23 h.      628 nsz.                       1 h.        684 nsz.                  48 Ft
74./  Scheuring Antal hsz: 351.       24 h.    1170 nsz.                        3 h.         26 nsz.                   92 Ft
75./  Danninger József  hsz: 352.   24 h.      156 nsz,                        2 h.        212 nsz.                  66 Ft
76./  Koffler Lőrinc  hsz: zsh.           26 h.       89 nsz.                        4 h.        145 nsz.                 125 Ft
77./  id. Geiger János  hsz: 377       23 h.     749 nsz,                       1 h.        805 nsz.                   51 Ft
78./  Knappich Tamás  hsz: 417.      25 h.     234 nsz.                       3 h.        290 nsz.                   97 Ft
79./  Polster Jakab   hsz: 423.          25 h.       59 nsz.                       3 h.       105 nsz.                    94 Ft
80./  Höchst Ferenc  hsz: 435.          23 h.     586 nsz.                      1 h.        642 nsz.                   46 Ft
81./  Weiss József   hsz: 436.           23 h.     774 nsz.                      1 h.       1110 nsz.                   59 Ft
82./  öWeimper Tamásné hsz:438    25 h.     285 nsz.                       3 h.        343 nsz.                 100 Ft
83./  Zwick Ferenc  hsz: 442.           24 h.      906 nsz.                       2 h.        962 nsz.                   85 Ft
84./  Krausz Antal  hsz: 444.            24 h.      681 nsz.                       2 h.        737 nsz.                   80 Ft
85./  Kaizer Károly  hsz: 464.           26 h.      313 nsz.                       4 h.        369 nsz.                  131 Ft
86./  Wolf György hsz:: 465.             23 h.      930 nsz.                      1 h.          86 nsz.                     55 Ft
87./  Schilli Ferenc  hsz: 484.           25 h.        77 nsz.                       3 h.       133 nsz.                     95 Ft
88./  Geiger János  hsz: 581.           26 h.       559 nsz.                      4 h.        615 nsz.                  137 Ft
89./  Stark Gáspár  hsz: 586.           24 h.       280 nsz.                       2 h.        336 nsz.                   69 Ft
90./  Hartmann Ferenc hsz: 599      25 h.       560 nsz.                       3 h.        616 nsz.                  107 Ft
91./  Schubert Ferenc   hsz: 611      24 h.       724 nsz.                       2h.         780 nsz.                    81 Ft
92./  Wagner Jakab hsz. 371           20 h.       489 nsz.                       1 h.      1089 nsz.                    58 Ft
93./  Weimper Sebő hsz.437.           21 h.       628 nsz.                       3 h.          28 nsz.                    92 Ft

NEGYED TELKESEK:

1./  Plettinger Tamás    hsz: 34.     13 h.  445 nsz.                          1 h.  572 nsz.                             45 Ft
2./  Behringer József    hsz: 65      11 h.  972 nsz.                          0 h       0 nsz.                             25 Ft
3./  Renner Miklós        hsz: 83.     11 h. 1055 nsz.                         0 h. 1083 nsz.                            27 Ft
4./  Hertlein Pál            hsz: 133.   12 h.   207 nsz.                         1 h    235 nsz.                            36 Ft
5./  Reubl István           hsz: 196.   12 h.   932 nsz.                         1 h   960 nsz.                             55 Ft
6./  Kaltenecker Lőrinc hsz: 198.    13 h.      8 nsz.                          2 h.   36 nsz.                             62 Ft
7./ if. Siedl György       hsz:  221.   13 h.     93 nsz.                         2 h.  121 nsz                              64 Ft
8./  Siedl István            hsz:  226.   11 h. 1034 nsz.                         0 h.1062 nsz.                            27 Ft
9./  Reubl János           hsz:  238.   11 h. 1071 nsz.                         0 h.1099 nsz                             28 Ft        
10./Polster Lőrinc         hsz.: 426    12 h.   242 nsz.                         1 h.  270 nsz.                            37 Ft
11./Polster Gáspár       hsz:  439.   13 h.   451 nsz.                          2 h. 479 nsz.                            73 Ft
12./Antoni György        hsz:  523    12 h.   282 nsz.                          1 h. 310 nsz.                            38 Ft        13.Schilli Mihály           hsz:  549.    12 h.  350 nsz.                          1 h. 844 nsz.                            52 Ft
14.Plettinger Mihály     hsz:     ?      12 h.  544 nsz.                          1 h. 572 nsz.                            45 Ft

Az un. " szabadosok " birtokában a következő nagyságú területek voltak: / belső telek, szántóföld, kisföld és rét /

Templom :   38 hold   1043 nsz.
Plébánia:    10 h.       1085 nsz.
Mester         6 h.          102 nsz.    /  vezető tanító /
Harangozó  0 h.          102 nsz.
Jegyző       18 h.        1034 nsz.     
község      354 h.         937 nsz.

Ezeken kívül a molnár céhnek volt még 300 négyszögöl kisföldje  / kender és káposzta föld /

Forrás:

Pesterzsébet, Soroksár Budapest XX. kerületének múltja és jelene: dr. Sándor Pál A   soroksáriak pere a Sina bárókkal  / 1851-1965 / 69-81.oldal   Kiadó: Bp. XX. kerület Tanácsa  1972.
Nemzeti Levéltár Pest megyei levéltára,  Közigazgatási iratok 116. számú nagydoboz

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr6116806558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása