Malom

Malom

Historia domus Soroksár 18. sz. Canonica visitatiok

2023. szeptember 26. - Schmauder János

Historia domus. Canonica visitatio-k / pűspökségi látogatások / Soroksáron az 1700-as években. / V. rész /
Az 1700-as években 4 alkalommal kerűlt sor Soroksáron pűspökségi látogatásra. Először 1733-ban, amikor a templom még nem épűlt meg, az istentiszteletek ideiglenes imateremben zajlottak a már sokszor emlegetett Láva utca - Láva köz sarkán volt egykori épűletben. Ennek szövege még fordításra vár. A második alkalom 1744-ben volt, amikor Kesler atya volt Soroksár papja. Ennek a látogatásnak az értékelő, a tapasztalatokat leíró szöveges része sajnos nem maradt ránk. Ismert viszont az a felbecsűlhetetlen értékű összeírás, amely teljes részletességgel tartalmazza az akkor Soroksáron élt családokat, személyeket.
A Historia domus ha summázva is, de tartalmazza a 3. látogatás megállapításait / 1777-ből /:
"... a megyés főpásztor helyettese aug. 17-én kezdi meg Soroksáron a látogatást, és ez alkalommal kiosztja a bérmálás szentségét is a híveknek. A plébánosnak a következőket hagyja meg: 1. a plébános figyelmeztesse komolyan és gyakran a bírákat és a szűlőket, hogy gondosan vigyázzanak az ifjúságra, amely szabadjára van engedve, és szabados, gyanús életmódot folytat. A vétkeseket eredményesen térítsék jobb útra, és hivatalból is bűntetésekkel fékezzék meg őket. 2. A templom pénzeit a számadások könyvében pontosan tűntessék fel. 3. A harangok újraöntéséről szerezzenek írott kötelezvényt a községtől a biztonság kedvéért. 4. Mielőbb gondoskodjanak megbízható ajtóról ás zárról a sekrestye számára.
Ezeket és a többi pontokat , amennyire lehetett végrehajtották, kettőt leszámítva. ... Az első a harangok újra öntésére vonatkozik, elhanyagolták, hogy megadják a kívánt kötelezvényt, és a temetések alkalmával sem hajlandók egyénenként a harangoztatástól fizetni. A másik pedig, hogy a községre lett bízva 3 kisföld: a kukoricás, a káposztás és a kenderföld művelése, ezt azonban vonakodnak teljesíteni, minthogy a plébános és a hívei között megkötött eredeti megállapodás értelmében a hívek szabadok a plébánosnak juttatandó földek minden robotterhétől, miután mindent készpénzben adnak meg."
A 4. látogatásra 1785-ben kerűlt sor. A plébános kötelességei között a következő megállapítások szerepelnek:
"... A keresztség nélkűl elhunyt kisdedeket ne a belterűleten, hanem a községen kívűl temessék el a bírák által kijelölt helyen. A keresztelés után semmit sem kér ezetúl a plébános, az egyházkelő után / a gyermekágyból felkelő anya megáldása, mikor először jön szűlés után a templomba / 7 krajcárt kapjon, mert a korábban megállapított 20 krajcárt a hívek többsége nem volt hajlandó megfizetni. "
"...Május 15-e Pűnkösd vasárnapjára esett, Zerdahelyi Gábor pűspöki vizitátor, aki Migazzi bíboros nevében a kánoni látogatást végezte, főpapi misét mondott."

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr7918222717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása