Malom

Malom

Soroksár 1851 / térkép /

2022. március 11. - Schmauder Tamás

 Jelenlegi ismereteink szerint 1851 előtt Soroksáron nem voltak sem házszámok, sem utcanevek. 1851-ben készült el a házak számozása, majd ezt követően 1852. január 1-től jelennek meg a házszámok az anyakönyvekben. / Megjegyzés: A dunaharaszti családkönyvben Kessler páter 1744-es lakosság összeírása alapján a soroksári lakosok esetében a nevek mellett házszám megjelölésként szerepel az a sorszám, ahogy a páter az akkori soroksári családokat összeírta. Felfogásom szerint ezek az összeírás sorszámai és nem házszámok. Kérdés, hogy Kessler atya a családokat azok földrajzi elhelyezkedésük sorrendjében írta-e össze, vagy a családok jelentek meg nála esetleges sorrendben. Én ez utóbbi módszert gyanítom az összeírás lebonyolításának mikéntjeként. Igyekeztem ugyanis összevetni az 1744-es és az 1851-es összeírásokat, de nekem nem sikerült jellemző azonosságokat kimutatni a családok földrajzi elhelyezkedésében. Kétségtelen, hogy a két összeírás között több mint 100 év különbség van,  és ez idő alatt jelentős mozgások is végbemehettek, de legalább ugyanilyen mértékű lehetett a családok egy részének az egy helyben maradása./
   Az 1851-es házszámozás a számok növekvő sorrendjében a következő irányt követte: az 1-es számot a mai zeneiskola házhelye kapta. Innen indult lefelé a vendéglőig, ott visszafordult Templom utca bal oldalán fel egészen a Rézöntő utcáig, onnan a Templom utca jobb oldalán folytatódott le egészen az Ócsai domb jobb oldalán a mai Sramli vendéglőig. Innen a számozás folyamatossága áttért az Ócsai domb bal oldalára, majd befordult a Haraszti út bal oldalára, majd a Haraszti út jobb oldalán  eljut a Rianás utcáig, annak bal oldalán halad a Láva utca bal majd jobb oldalán fel a Táncsics utca bal oldalán a Vecsés utcáig. Innen a Felső Duna soron halad a mai lépcsőig, majd az utca jobb oldalán vissza a Vecsés utcáig, melynek bal oldalán halad fel egészen a Táncsics utca északi végéig Ott visszafordul és sorra veszi a Táncsics utca jobb oldalát le egészen a Láva utcáig, ott kifordul a Haraszti útra, és elindul felfelé a Fő utca északi végéig. A számozás a Grassalkovich utca jobb oldalán halad lefelé, egészen a 616-os házszámig, amely ma kb. a református egyház területe. / Megjegyzés : ez a házszámozásnak csupán a fő iránya. Megjelenik ugyanis már a Rézöntő utca alatt a Szitás utca kezdeti szakasza, délen pedig a Rianás utca első részlete /.
   Ez az első - 1851-ben bevezetett-házszámozás 1873-ig élt. Ekkor újra számozták a házakat. Jelen térképen egyes házhelyeken két házszám szerepel, az első szám az 1851-ben bevezetett, a második pedig az 1873-tól érvényes házszám. Az utcák hivatalos nevet majd csak az 1890-es évek elején kaptak.

 

Nagy mérethez kattints a képre!
A térkép Soroksár 1851-es beépítettségi állapotát jelzi, a házak tulajdonosaival:

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr3817778240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása