Malom

Malom

Historia domus Soroksár 18. sz. Mária segíts kápolna

2023. szeptember 26. - Schmauder János
A Historia domus bejegyzései a Mária segíts kápolnával és a Nepomuki Szent János szoborral kapcsolatban / IV. rész /
1778. ..."ebben az évben elvitték Pest és Soroksár terűletének határáról, helyesebben szólva a bérbe adott Kubats puszta határáról a József kűlvárosi pesti plébánia templomba a Segítő Szűz Mária képét, és helyébe ugyancsak Szűz Mária szépen megfestett képét helyezték el egy fából épűlt kis kápolnába Kubats pusztán, félóra távolságra a községtől..." ... mint az előbbi képhez, úgy ehhez is eljár a helybeli és az útonjáró vallásos nép. A képet megáldotta a helybeli esperes plébános, a kis kápolna gondozását pedig rábízta Paunoch Mihályra, aki a kis kápolna űgyét szorgalmazta. "
Megjegyzés : arról a korábbi szövegekben sincs szó, hogy mikortól állt ott a kis fa kápolna.
1785. A " Nepomuki Szent János kápolna helyébe , minthogy nem rendelkezik a fenntartásához szűkséges pénzalappal, új művészi szobrot kell készíteni kőből 100 forint költségig, a kápolnát pedig meg kell szűntetni.... A könyörgő körmenetet ezután is megtarthatják Nepomuki Szent János űnnepén, de a fogadalmi misét a templomban kell megtartani. A másik Szűz Mária kápolnát pedig, ami Gubats pusztán van , és nem szűkséges, sőt káros is az evangélium oldalon kell elhelyezni a templom űres sekrestyéjébe.
1785. Pűspökségi kánoni látogatás határozta el, hogy ... a két kápolnát meg kell szűntetni és le kell bontatni. " A Nepomuki Szent János kápolnája helyébe pedig május 1-én beszerezték a szentnek kőszobrát, melyet 120 forintért ... Weber Leonárd budai polgár szobrásznál készíttettek. "

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr3318222713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása