Malom

Malom

A soroksári kenyér története VII. rész

2023. szeptember 26. - Schmauder János
1927. dec. 1-én az MSL arról tudósít, hogy a pékek a Soroksári Iparkörben jöttek össze. A fekete pékek Piller János, a fehér pékek pedig Hűmpfner Ferenc elnöklete mellett. Az egységes sűtő- szakosztálynak tehát két csoportja volt, és a sajátos problémáknak és érdekeknek megfelelően mindegyiknek saját elnöke. A következő nevezetes dátum a helyi pékek szervezeti életében 1929. júl. 15-e. Ekkor alakult meg a Magyar Sűtők Országos szövetségének sorsári csoportja. Az eddig is működött szervezeti egység tehát az országos szövetség tagja lett. Elnöknek Piller Jánost választották meg, aki igen aktív tevékenységet folytatott mind itthon a telepűlésen, mind az országos szövetségben. Az MSL 1930. febr. 1-i száma bemutatja az agilis soroksári sűtőiparost Piller Jánost, akinek a vezetése alatt a szakosztály működése magas színvonalra emelkedett - szól a méltatás. Ebből a cikkből ismert, hogy Piller mögött ekkor már 6 éves elnöki munka állt a helyi szervezetben.
".... a soroksári sűtő céh 113 éves múltjához híven olyan működést fejt ki, amely például szolgálhatna az ország többi sűtőszakosztályának./ Megjegyzés : a pékek és molnárok céhe- mint már szó volt róla- 1817-ben jött létre./ A soroksári sűtőipar fejlődését mi sem bizonyítja jobban, minthogy 16 műhelyben már dagasztógép helyettesíti az emberi munkát... "- folytatódik a méltatás.
1931. márc. 15-én nemzetközi sűtőkongresszus űlt össze Budapesten. A soroksári pékek saját zászlajuk alatt vonultak fel a Keleti Pályaudvarra a kűlföldi résztvevők fogadására.
A soroksári pékek kimagasló szinvonalú munkájának elismerése-képpen a Rómában és Bolognában megrendezett nemzetközi kongresszuson és kiállításon soroksári péktermékeket is bemutattak. Ugyancsak ebben az évben az országos szövetség értekezletén telepűlésűnkről Piller János, id. Wieland József, ífj. Wieland József és Hűmpfner Márton vettek részt. Az 1933-as köz-gyűlésen Hűmpfner Márton, Wieland József és Piller János képviselte Soroksár sűtő társadalmát. Nagy megtiszteltetés érte a soroksári pékeket, mivel Wieland Józsefet és Piller Jánost választmányi taggá választották. Feuerer Pál pék 75. szűletésnapja alkalmából 1934-ben Ezűst Érdemkereszt kitűntetésben részesűlt.

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr4618222765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása