Malom

Malom

A soroksári kenyér története VI. rész

2023. szeptember 26. - Schmauder János
Ezzel persze a konfliktus a két telepűlés pékjei között korántsem oldódott meg. További űtközési pontot jelentett, hogy a pestiek szerint a soroksáriak már éjjel 1-kor elkezdték a sűtést. A miniszteri rendelet szerint erre csak hajnali 5-től lett volna lehetőség. Ugyancsak előírás volt, hogy reggel 7 óra előtt nem volt szabad elkezdeni az árusítást.. A pestiek állítása szerint már fél 7-kor lehet Óbudán kenyeret kapni, két soroksári péket meg is fogtak, akik oda szállítottak kenyeret. Az MSL 1926. VII 15-i száma arról tájékoztat, hogy "monstre kűldöttség" járult a miniszter elé Soroksárról a munkaidőre vonatkozó rendelet módosítását kérve. A szándék az volt, hogy a miniszter változtasson korábbi döntésén, s legyen szabad már hajnali 3-kor kezdeni a sűtést. A kűldöttség tagja volt Hűmpfner Ferenc, Hecht Ferenc, Pfiszter Ferenc és Piller János. 1932. IV. 1-én Piller még mindig azért kardoskodik a Sűtőiparosok Országos Szövetségének értekezletén, hogy nem szabad korlátozni az éjszakai sűtést, mert a soroksári sűtők nagy része földműves, és hajnali 4-kor már a földeken dolgozik. Ebből kitűnik, hogy a miniszternél tett látogatás nem járt eredménnyel. Fél évvel később a soroksáriak továbbra is síkra szállnak a teljes munkaszabadság mellett.
A soroksári pékség szervezeti élete
Nem ismert a pontos dátum, hogy a telepűlés pékjei mikor hozták létre a helyi érdekvédő szervezetűket. Erre valószínűleg a 20-as évek első felében kerűlt sor. A soroksári sűtő szakosztály első ismert elnöke Hecht Ferenc volt. Az 1924-es országos sűtő kongresszuson a helyi pékek képviseletében Tomana Károly, Fűlöp Géza, és Hűmpfner Ferenc vettek részt.
A szakosztály 1926. V. 30-án űnnepélyes zászlószentelésre gyűlt össze.. Az igen díszes zászlót Kovács Antal esperes szentelte fel, majd Zwick Lajosné zászlóanya adta át a vezetőségnek. Az MSL. 1929. okt. 15-i számából ismert a zászló részletes leírása: " A gyönyörű kivitelű, nehéz, kék selyemből készűlt zászló mindkét oldalán bűszkén domborodik az arany felírás németűl és magyarul: A SOROKSÁRI SŰTŐK ZÁSZLÓJA. A lobogó egyik oldalán Hungária felirat, a másik oldalon az Úrvacsora gyönyörű képe látható. A zászlórúdon vannak beverve a zászlószegek a sűtők neveivel. " Kűlön bűszkeséggel tölti el a helyi pék társadalmat, hogy sem az országos szövetségnek, sem pedig egyetlen vidéki szervezetnek sem volt ekkor még zászlaja. / A zászlóról meg kell jegyezni, hogy ma már csak a rúdja található meg a plébánia egyik félreeső helységében, de az is csak zászlószegek nélkűl. Tehát nem lehet megállapítani, hogy kik is alkották ekkor a helyi pékszövetséget /.
Elérhető

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr2918222763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása