Malom

Malom

Historia domus 18.sz. Soroksár templom

2023. szeptember 26. - Schmauder János
Részletek a Historia domus 18. századi bejegyzéseiből
A nagy jelentőségű dokumentumban szereplő adatok, tények, és személyek cselekedeteinek közlésére nyílott lehetőség azzal, hogy Fehérvári Lajos plébános úr lehetővé tette, hogy a ház történetét, és részben a község fontosabb eseményeit tartalmazó dokumentum tanulmányozására sor kerűlhetett. A latin nyelvű bejegyzések 18. századi részeit dr. Liptay György 1954-ben magyarra fordította. A magyar szöveg Simongáti Győzőné révén kerűlt elérhetővé. Köszönet mindkét személynek azért, hogy Soroksár történetének igen fontos eseményeit eredeti dokumentum alapján ismerheti meg az érdeklődő olvasó.
Részletek a Historia domusból:
1744-ben " november 26-án maga Althan Károly kegyelmes gróf és váci pűspök úr fölszentelte Vácott a legelső ideszánt harangot. "
Ekkor lett tehát Soroksárnak harangja. Arról nem szól a bejegyzés, hogy hol is állították fel ezt a harangot, de feltételezhető, hogy a mai Láva utca és Láva köz sarka táján létezett ideiglenes imaterem mellett.
1747: " Az itteni község másik harangot is szerzett be 1 mázsa 6 font súlyban 70 forintért, ezt Szent József tiszteletére a következő év június hónapjában szentelte föl Althan Mihály Károly... "
Megjegyzés : ezt a harangot Grassalkovich kegyelmes gróf úr átvitette innen az újonnan alapított újhartyáni templomba.
"1758 márciusában elhelyezték az új plébániatemplom alapkövét,Nagyboldogasszony tiszteletére. Az alapkő megáldását Szikorai János címzetes kanonok, a kecskeméti kerűlet főesperese, alsónémedi plébános végezte. Ezzel felhagytak az előbbi hellyel a Haraszti felé vezető utca dombján, ahol már elhelyezték űnnepélyesen az alapkövet, és részben már lerakták az alapokat a plébániatemplomhoz... ennek az oka az volt, hogy a soroksári új telepűlés nem Haraszti felé kezdett terjedni, amint az uradalom azt eredetileg tervezte, hanem bizonyos fontos okokból Pest felé kellett elnyúlnia. Így az említett telepűlésnek mintegy a közepén új helyet szántak plébánia templom építésének céljára, ugyancsak kiemelkedő helyen, úgy mint az most is látható. "
Megjegyzés : A Haraszti úton a mai 8. számú telek terűletén helyezte el 1745. július 5-én Patasich Gábor Herman kalocsai érsek a végűl is fel nem épített templom alapkövét.

Forrás : Historia domus Soroksár

Elérhető

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr10018222693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása