Malom

Malom

BAITAI ISTVÁN - a honalapító

2016. július 10. - Schmauder János

 

 

Mint arról egy korábbi írásban már szó volt, Soroksár hosszú-hosszú évszázadokon keresztül lakatlan pusztaként létezett csupán. A Grassalkovichot megelőző tulajdonos család a Wattayak ugyan valamikor a török alól való felszabadulás után építettek egy malmot Soroksár vizére, melyről az első meglelt írásos emlék 1695-ben kelt, de ezen kívül itt lakó embereknek nyoma sincs. Így folyt ez egészen 1715-ig, amikor is egy Baitai István nevű középnemes 20 évre bérbe nem vette Soroksár pusztát a Wattay családtól.

Ki is volt hát Baitai István? Nevével leggyakrabban mint a Pest-Pilis-Solt vármegye tisztségviselőjeként találkozhatunk a korabeli iratokban. 1715-ben, mikor is a pusztát árendába vette évi 16 körmöci ezüst tallérért, a vármegye szolgabírája volt. Gyorsan emelkedett viszont a ranglétrán, hiszen még ebben az esztendőben a vármegye főkomisszáriusává nevezték ki. A megyén átvonuló, hosszabb-rövidebb ideig itt tartózkodó hadak ügyes-bajos dolgait kellett valamennyire kézben tartania. Nem lehetett ez hálás feladat, sok problémát okozott a katonaság. Gondoskodni kellett elszállásolásukról, ellátásukról, lovaik etetéséről. Minden bizonnyal eredményesen látta el ebbéli kötelezettségeit, hiszen 1719-ben a vármegye alispán helyettesi tisztségben találjuk egészen 1722 májusáig, amikor váratlanul elhalálozott. Május eleji megyegyűlésen még feladattal bízták meg, viszont egy hónappal később már mást kellett megbízni az alispán helyettesi teendőkkel.

Soroksár puszta sorsának alakulásában igen fontos szerep jutott ezután az özvegynek, Lang Erzsébetnek, aki még az év őszén ismét férjhez ment - a későbbi grófhoz - Grassalkovich Antalhoz. Ő lett Grassalkovich első felesége. Az özvegy a házasságba magával vitte a Soroksár pusztai bérleményt is. Így került hát a későbbi tulajdonos gróf közvetlen kapcsolatba Soroksár pusztával.

Térjünk vissza Baitai Istvánhoz. Ő tehát 7 éven keresztül volt árendása a pusztának. Bérbe pedig nyilván azért vette, mert hasznot akart belőle teremteni. Ehhez viszont embereket kellett itt letelepíteni, akik feltörik az ugart, megművelik a földet, s aztán adóznak a bérlőnek. Két évvel később 1717-ben aztán a Haraszti anyakönyvben már azt találjuk, hogy Polsterberger Wolfgang soroksári telepesnek gyermeke született. Míg Baitai élt, a következő családok neveivel találkozhatunk az anyakönyvben: 1720-ban Eser Sebestyénével, 1721-ben viszont már több család neve mellett is szerepel a soroksári telepes megjelölés, így Schuster András, Dandl János Mihály, Wiedermann József, Riess Lénárd esetében. 1722-ben Ring Pál neve bukkan fel újként, ekkor halt meg Baitai István. Ez idő alatt tehát 7 család már biztosan itt volt Soroksáron, de lehettek olyan családok is, akik esetében ebben a néhány évben nem történt születés, házasság, vagy halálozás.
Ki is kezdte hát el betelepíteni Soroksárt?! - egyértelműen BAITAI ISTVÁN a helyes válasz !

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr2012818380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása