Malom

Malom

Oraschek Ignác a Nagyboldogasszony tervezője

2020. július 17. - Schmauder János

Az korábban is ismert volt, hogy Soroksár ikonikus épületének a Nagyboldogasszony templomnak építésében fontos szerepet játszott Mayerhoffer András, Grassalkovich Antal építésze. A feltételezésekkel ellentétben ő nem tervezője, hanem építésvezetője volt a templomnak. A Magyar Nemzeti Galéria 1991.évi évkönyvében Dávid Ferenc tollából származó írás alapján a soroksári templom tervezője a feltehetőleg morvaországi származású ORASCHEK IGNÁC volt.  Oraschek a 18. század közepén tevékenykedett, 1750-től a budai, majd 1753-tól a pesti kőműves céh tagja, korának jelentős építész személyisége. Grassalkovich Antal számos megbízást adott neki templomok és kasté-
lyok tervezésére, így a soroksári és a hatvani templom megtervezésére is. Kiemelkedő jelentőségű munkája volt a Budai vár átépítésében végzett irányító tevékenysége. Munkái elismeréseképpen 1758-ban királyi építészi címet kapott. Oraschek Ignác 1767-ben hunyt el.
   Grassalkovich Antal 24.000 Rajnai forintot áldozott a templom megépítésére. Az épület téglái feltehetőleg, csakúgy mint a vendégfogadó épületében található téglák, a gödöllői téglaégetőben készültek "AG" bélyeggel / Anton Grassalkovich/ megjelölve. Grassalkovich Antal 1729-ben Soroksár pusztát, és Gubacs szigetet összesen 2500 Rajnai forintért vásárolta meg a Wattay családtól, tehát a templomra csaknem 10-szer annyit fordított.

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr616012348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása