Malom

Malom

Kaszap Antal Soroksár jegyzője

2022. január 07. - Schmauder János

Kétszáz évvel ezelőtt, 1816. december 22-én Alsónémediben született Kaszap Antal.

Soroksár mezővárosának már korábban is szüksége volt magyarul is beszélő, írástudó, a törvényekben eligazodó, tanult emberre, aki nem csak a településsel kapcsolatos feladatokat, írásbeli munkákat végezte, hanem a polgárok ügyeiben – szerződések, végrendeletek, beadványok, stb. – megfogalmazásában, leírásában is segített.

Kaszap Antal 1846-tól volt itt jegyző, de kapcsolata a településsel korábra datálható, ugyanis 1838-ban házasságot kötött a soroksári Drexler Teréziával.

Az 1848. május 2-i tűzvészt - mint jegyző - ő jelentette be a megyei hatóságoknak. A tűz miatt a családok majd egyharmada fedél, élelem, ruha és munkaeszköz nélkül maradt. Kaszap jegyző lajstromba szedte a károkat, rész vett az adományok arányos kiosztásában, az országos gyűjtés megindításában. Közben Pesten az első felelős magyar Minisztérium megalkotta az áprilisi törvényeket (a közteherviselésről, a nemzetőrségről). Ő is ott volt azok között, akik május közepén „az összehivott lakosság elött az 1848i tövény czikkelyeket kihirdették, és megmagyarázták.” 1849-ben a Budavár ostrománál megsebesült honvédek számára gyűjtést szervezett és az adományt, 44 forintot, tépést és kötést ő adta áta soroksáriak nevében. A szabadságharc leverése után „azok a tisztviselők, szolgák, akik a forradalom ideje alatt szolgáltak harminc napon belül jelenjenek meg a maguk igazolására a pesti hadi törvényszék előtt” szólt a rendelet – Kaszap jegyző meg is jelent. 1849 szeptember-októberben eljárás folyt ellene, majd egy rövid időre visszatérhetett hivatalához. „December hó 29i napján újabb alaptalan vádaknál fogva, hivatalomtól felfüggesztetem, melybe csak 1850 ik évi october hó 21én helyeztettem vissza” – írta egy jelentésében. 1860-ban még, mint jegyző adakozott az Akadémia székházának felépítésére és valószínű, az ő hatására indult e célra gyűjtést a településen is. 1877 júliusában több újság hírt adott haláláról: „Idősb Kaszap Antal, Soroksár város közgyámja s takarékpénztári alelnök, jó hazafi és tevékeny polgár, ki 42* éven át szolgálta városa közügyeit, s nagy részvét közt kísérték e hó 6-án az örök pihenésre, özvegy és 9 gyermek is kesergi halálát.”

(*A 42 év a teljes pályafutására érvényes, 1846 előtt Tápiósüly jegyzője volt.)

St. J. Grassalkovich kör

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr8216806568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása