Malom

Malom

Soroksár lakói az 1860-as években / térkép /

2022. április 04. - Schmauder Tamás

 Ez a térkép a volt jobbágyok és zsellérek lakóhelyét rögzíti 1865-ben Mivel a rendelkezésre álló névsor nem jelöli az iparosok és kereskedők foglalkozását, ezért az ő tevékenységűk meghatározásához az anyakönyvekből kellett az 1860-as évek egészéből a foglakozásukat kigyűjteni. Az egyes házszámok alatt az adott házban lakó/k található/k a foglalkozásukkal. Ha többen laktak egy házszám alatt, akkor az nincs jelölve, hogy ki volt a ház tulajdonosa, mivel erre vonatkozóan nem volt teljes körű adat.. A foglalkozások két színnel vannak jelölve: zölddel a mezőgazdasággal foglalkozók. Itt fel van tüntetve, hogy egész-, fél-, vagy negyed telkes volt-e az illető. Néhány helyen zöld kör félig satírozva jelóli a féltelkes gazdát. A volt zsellérek m.m./ mezőgazdasági munkás / betűkkel vannak jelölve. Piros színűek  a kézműves foglalkozások nevei, illetve néhány helyen a szellemi foglalkozás. Sajnos az egyes házhelyek mérete több helyen nem tette lehetővé, hogy zsúfoltság nélkül sikerüljön beírni az ott lakók neveit és foglalkozásukat. Remélem, sikerül egyértelműen azonosítaniok. Ha mégsem, úgy írjanak nekem, és tisztázni fogjuk a jelölést.

JAVÍTÁS:  A 809-es házszám tulajdonosának helyes neve Zotter János és nem Jakab.
 A 228/347 számú házban az 1860-as években Zwick András nem lakott. Ekkor a tulajdonos Feith  József volt. Zwick András 1873-tól lakott az említett házban. Az ő leszármazottai működtették a Zwick korcsmát.

Nagy mérethez kattints a képre!
A térkép Soroksár 1865-ös beépítettségi állapotát jelzi, a házak lakóival.

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr7717796721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása