Malom

Malom

Kataszteri térkép 1882-ből

2019. február 09. - Schmauder János

Az alanti térképen az 1892 előtt érvényben volt házszámok láthatók az egyes telkeken fekete számmal nyomtatva. Az elmosódó piros számok a helyrajzi számok / akkori megnevezéssel: birtokrész számok /. A térkép készültekor tehát ilyen volt Soroksár beépítettsége. Az egyes házhelyekre igyekeztem beírni az akkori tulajdonosok nevét. Nem kevés helyen helyszűke miatt talán nehezen olvashatók a nevek. Akinek nehézséget okoz, kérem kérdezzen, igyekszem mindent megválaszolni.
   Ennek a térképnek alapján is elvégeztem azt az összevetést, hogy hol telepedhettek le az első telepesek / akik 1740 előtt érkeztek Soroksárra /. Az egyes utcákban, illetve utcarészekben a lakosság természetes mozgása következtében az első telepesek leszármazottainak a száma természetesen változott, viszont lényegében azonos az arányuk a később érkezettekkel való összevetésben.
   A legmagasabb arány az első telepesek javára ekkor is a Láva utca Duna felőli oldalán volt - 44% . A következő családok voltak ezek: Weimper, Marschall, Jäckl, Puchele, Bauer, Péhl.
   A következő legmagasabb arány a Táncsics utca  Hősök tere és Erzsébet utca közötti szakaszának jobb oldala / É felé tekintve / - 30%. A családok: Hoffmann, Pehl, Fries, Schneck, Höchst és Klötzl családok.
  Ezt követi a Grassalkovich út patak alatti szakasza a Haraszti út Duna felőli oldalával a Vágó utcáig - 23,8%-al a következő családokkal: Puchele, Hoffmann, Neumayer, Renner, Schuster.

   A következő legjobb arány a Táncsics utcának a patak és a Hősök tere közötti szakasza 20,8 %-al / É felé jobb oldal/. A családok: Scheiring, Schneck, Schuster, Renner, Weimper.
   Ugyancsak 20,8%-os az arány a Táncsics utca Hősök tere és Erzsébet utca közötti szakaszán mindkét oldalon. A családok a bal oldalon: Schuster, Pehl, Scheuring, Marschall, Steher - a jobb oldalon Hoffman Fries, Schneck, Höchst, Klötzl.
   Alacsonyabb az arány a Grassalkovich út Hősök terétől az Erzsébet utcáig terjedő szakaszán / / 19% / a Klötzl, Schneck, Hecht családokkal a bal oldalon, viszont  a jobb oldalon 15%. Itt a következők laktak: Kreisz, Weimper, Ott családok.
   A Templom utca esetében a következő a helyzet: a patak és a Hősök tere közötti szakaszon 25 % / bal oldal /. Itt a következő családok laktak az első telepesek közül: Krammer, Leimeter, Schuszter, Scheiring. A jobb oldalon 23% a következőkkel: Scheuring, Pehl, Neumayer, Krammer családok.
   Viszonylag magas az arány a Templom utca Hősök tere és Erzsébet utca közötti szakaszán. a Bal oldalon 26% - a családok: Klötzl, Kreisz, Krammer, Schmidt, Kaiser és Bauer.  jobb oldalon a második legmagasabb az arány / a Láva utca után/ 30%. Itt a következők laktak az első telepesek közül ekkor: Ott, Höchst, Weimper, Eser, Scheiring, Neumayer családok.
   Az első telepesek leszármazottai tehát a legnagyobb arányban a Láva utca Duna felőli oldalán, a Táncsics utca középső szakaszának jobb oldalán és a Templom utca középső szakaszának jobb oldalán laktak 1882-ben. Talán ez utóbbi jelzi a svábok és frankok kezdeti elkülönülését.

Köszönet Schuszter Zsuzsannának, és fiamnak Tamásnak a térkép elkészítéséért, a blogon való megjelentetésért!

Nagy mérethez kattints a képre!
A térkép Soroksár 1882-es beépítettségi állapotát jelzi, a házak tulajdonosaival:

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr7414616826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása