Malom

Malom

Historia domus Soroksár 18. sz. temetők

2023. szeptember 26. - Schmauder János
A Historia domus bejegyzései a soroksári temetőkkel kapcsolatban a 18. században / III. rész /
1762. ...ebben az évben a községen kívűl, de közel a templomhoz, második temetőt létesítettek ; az első / a Déli temető / ugyanis a helység végén létesűlt, közel a Dunához, a benépesűlés megindulásától kezdve; az új temetőt megáldotta főtisztelendő Szikorai Miklós úr. "
Ez a temető a mai Szitás utca - Hősök tere saroknál, a mai színház után kezdődött és elnyúlt a vasút felé. A 1830-as évek elejéig temettek ide. Ezután egy ideig a község facsemete nevelő kertet működtetett. A népnyelv sokáig úgy is hívta, hogy " Baumschule Friedhof". Ezután egy pesti vasúttársaság tulajdonába kerűlt " igen jutányos áron", majd ők parcellázták ki, már kevésbé "barátságos összegért ".
Sajnos nem tudom bizonyítani, de véleményem szerint a templom hátsó falába beépített sírkő is innen származhatott. Akkor kerűlhetett beépítésre, amikor ezt a temetőt felszámolták. A legnagyobb erőfeszítések ellenére sem lehet ma már többet kisilabizálni az erősen erodálódott betűkből, mint " hier ruhet ", tehát biztos, hogy temetői sírkőről van szó. Sajnos a gazdája egyelőre ismeretlen, hacsak a Historia domus 19. századi bejegyzéséből ki nem derűl, de azt először le kell fordítani latinról.
1781. " Szeptember hónapban átadják temető céljára a plébánia szérűjét, helyébe megközelíthető helyen, a temető jobb oldalán másik szérűt adnak." Megjegyzés : az un. Középtemetőről van szó.
1783. "A soroksári terűlet benépesedése elején , a helység végén a holtak eltemetésére létesített első temető elhagyott és teljesen elhanyagolt állapotba jutott, / a történelem mégiscsak ismétli önmagát ! / végre is két eskűdt / képviselő / Stöckl Lipót és Holbig Erhard gondoskodásából újra foglalkozni kezdtek vele, új árokkal vették körűl, kapuval látták el, új fakeresztet állítottak, a keresztrefeszített képével díszítették , és május 1-én a nép kíséretében űnnepélyesen megszentelték..." " Ezt a temetőt jelölték ki temetkezési helyűl 3 utcában lakó gazdáknak, amit - főleg tél idején - mindenki a legalkalmasabbnak tartott és ítélt. "
1795. " Szeptember hónapban 33 év eltelte után kezdenek rátemetni a régi sírokra a belső temetőben. " / A templom mögött volt temetőről van szó /.
Elérhető

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr6118222707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása