Malom

Malom

Soroksár - Toldi család

2020. július 17. - Schmauder János

Néhány hónappal ezelőtt eldöntöttem, hogy ismét átnézem a levéltárban a Wattay iratokat. Teszem ezt azért, mert amikor először láttam hozzá / több évvel ezelőtt / az anyag tanulmányozásának, csak részben sikerült azt megtenni, lévén, hogy az iratok terjedelme elég tetemes. Abban reménykedtem, hogy új adatok kerülhetnek elő, melyek pontosabbá tehetik Soroksár 17., és 18 század eleji történetéről eddig szerzett ismereteket. Nos, még messze nem végeztem az újra tanulmányozással, de máris igazolódni látszik a reményem. Melyek is hát, az eddig megtalált új adatok:

- Wattay Pál 1661 végén vette feleségül Budai Annát. Ekkor került hozzá Soroksár puszta az ifjú feleség házassági hozományaként. Csakhogy a puszta addig nem Budai Pál - Anna apjának -a tulajdona volt, hanem az anyjáé, Toldi Katáé. Tehát a Toldi család is birtokolta Soroksárt a 17. század első felében.

- Kevés ismeret volt eddig arról, hogy mit is kezdett a házasság után Wattay Pál Soroksár pusztával. 1683-ból származik az új ismeret. Megpróbálom többé-kevésbé pontosan idézni az ekkori irat egy részét: ..." alsó némedin lakozó Takács István hozza meg a mi öt pusztánknak az ő szokott éves adóját, úgy mint Szent Lőrincznek, Gubacsnak, Soroksárnak, Péterinek, Ványnak a 25 Tallérokat, régi bagarjával bélelt karmazsin csizmát, 4 pár papucsot kapcsokkal, egy vég aranyos végű selymet, 4 oka fügét/ eddig nem jöttem rá, hogy milyen mértékegység ez/, 4 oka mazsola szőlőt. Még egy pár papucs marad hátra restanciában...." Tehát Soroksár éves árendája 5 tallér volt. A bérlők az említett pusztákat legeltetésre használták.

- Az eddig is ismert volt, hogy Soroksár puszta első épülete egy malom volt " Soroksár vizén". Az első eddig fellelt évszám a malom létéről 1698 volt. Mai találat, hogy a malom után már 1695-ben adózott évi 5 tallérral a már korábban is ismert Halas / vagy Halász / Mihály alsónémedi illetőségű egyén.

- 1696-os adat, hogy Gubacs pusztáért 4 Tallért adtak évente.

- Korábbról ismert, hogy 1715-ben Bajtai István 20 évre bérbe veszi a Wattayaktól Soroksár pusztát. Viszont a bérleti szerződésből az derült ki, hogy a malom maradt az alsónémediek használatában. Új adat, hogy Bajtai István már 1715 végétől a haláláig a malmot is bérelte, nemcsak Soroksár pusztát. Egy év -1717- kivételével, ekkor Bánóczi Péter árendálta.

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr9216012468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása