Malom

Malom

Moci bácsi

2023. szeptember 26. - Schmauder János
Ma már az ember hajlamos nosztalgiával emlékezetébe idézni a régmúlt, vagy akár csak a 30-40 évvel ezelőtti szakmák művelőit, kűlönösen ha az illető eltávozásával maga a foglalkozás is örökre eltűnt egy telepűlés életéből. KIES MÁTYÁS -Moci bácsi - volt Soroksár utolsó vándorköszörűse.. Közel 40 éve nem hangzik már fel az utcákon a " Köszörűs, itt a köszörűs, késeket, ollókat, borotvákat élezek ! " -kiáltás. Kűlönös, egyedi színfolt volt a maga fabrikálta "kombi" szerkezet, mely közlekedési eszköz, és kenyérkereső alkalmatosság is volt egyben. Bicikli, ha tovább kellett állni, és köszörű, ha a háziasszonyok kitompult vágó alkalmatosságaiba új életet kellett lehelni. Kűlönös, egyedi jelenség volt azért is, mert általában egy telepűlés egyetlen vándorköszörűst volt csak képes eltartani, munkával ellátni.
Több házhoz jövő szolgáltatás is eltűnt végleg az utcákról: nem csilingel már a háromkerekű triciklijével a gyerekek kedvence a fagylaltos, a " vanilia, citrom, csokoládé fagylaltot tessék kiáltasával. De nincs már szódás sem, és több minden más sem !
Kies Mátyás - Moci bácsi - a "nyóckerben" látta meg a napvilágot 1901. június 4-én. Édesanyja - Kies Teréz fővárosi szűletésű 21 éves hölgy szintén elég ritka foglalkozást űzött: kintornás volt. Zenegépével rótta a népes utcákat, vidította az arra járókat. Utcáról-utcára vándorolt, mint majd később a fia is Soroksáron.. Moci bácsi / ismereteink szerint / 1964-ben jelent meg a telepűlésűnkön . Lakókocsiját ekkor állította fel a Grassalkovich utca 208. sz ház udvarán, a Dunszt ház telkén. Hely volt sajnos bőven, hiszen az emeletes Dunszt ház az 1956-os földrengésben olyan erősen megrongálódott, hogy le kellett bontani. Az új épűlet pedig az utcafronttól távolabb épűlt fel. Ide telepedett hát Soroksár vándorköszörűse a lakókocsijával., no meg a feleségével Giza nénivel, valamint az ugyancsak Giza nevű lányukkal.
Vidám, jó humorú ember volt a köszörűs, szívesen szórakoztatta a gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Kölcsönös tiszteletben, megbecsűlésben élt egyűtt a ház tulajdonosának, és lakójának családja. A téli disznóvágások alkalmával Moci bácsi családtagnak számított, nem is volt életlen kés sem akkor, sem pedig a hentes űzletben egész évben. Ha nem volt köszörűlni való Soroksáron, esernyőket, és egyéb apróbb dolgokat javított.
Az utolsó vándorköszörűs tisztes emberi kort ért meg, 85 éves korában 1986-ban árvult el véglegesen az ő "kintornája", némult el a köszörűkő surrogása.
Forrás: Dunszt János, és anyakönyvi adatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr9918222687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása