Malom

Malom

A soroksári kenyér története / 10. rész /

2023. november 03. - Schmauder János
A soroksári kenyér további alkotóelemeit illetően már megoszlott a gyakorlat. Nem minden pékségben tettek burgonyát a tésztába / a Feuerer pékségben például igen /, a krumpli számos jó tulajdonsága mellett ugyanis rontja a kenyér eltarthatóságát. Márpedig egy 2-3 kilós vekni - a család nagyságától fűggően -, csak több nap alatt fogyott el. Volt, aki aludttejet is tett a dagasztó teknőbe.. Megint máshol említik a mangalica zsír alkalmazását.
Álljon itt egy pék - Szartorisz János - egy napi anyagfelhasználása 1929-ből:
30 kg 4-es liszt
32 kg 0-ás liszt
2,5 kg só
1 kg élesztő / ő tehát nem kovászt használt /
80 dkg diamalt / sűtőmaláta kivonat /
1 mázsa fa
A felsorolt anyagból Szartorisz János 840 db. péksűteményt / zsömle, kifli stb. /, és 40 kg - azaz 20 db. két kilós kenyeret sűtött. Mindebből kitűnik, hogy ő nagyobb részt péksűtemények készítésével foglalkozott. Számvetést készített a ráfordítások és bevételek viszonyáról. Heti 304 Pengő 16 fillér volt a kiadása, és 317 Pengő 80 fillér a bevétele.. A keresete tehát 13 Pengő 64 fillért tett ki hetente. / Most már csak azt kellene tudni, hogy kinek szánta ezt a kimutatást ! Ez így rendkívűl kevésnek tűnik! / Azt állította, hogy a többi pék sincs sokkal jobb helyzetben, tehát tagadta azokat az állításokat, hogy a pékek jó módnak örvendenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr5518250127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása