Malom

Malom

A soroksári kenyér története / 11. rész /

2023. november 03. - Schmauder János
A sűtött termékek értékesítése
Szinte általános gyakorlat volt, hogy a kenyér és a péksűtemények értékesítése többféle formában történt Voltak, akik közvetlenűl a műhelyből is árulták termékeiket, de ugyanők a pesti piacokra és vásárcsarnokokba is szállítottak, ahol maguk adták el készítményeiket. Pest és Buda szinte valamennyi piacán jelen voltak a soroksári pék feleségek a nagy kerek 2-3 kilós rozskenyereikkel, péksűteményeikkel.
A pékek alkalmazottai juttatták el a telepűlés szatócs űzleteibe a friss ropogós kenyeret. Hatalmas fonott puttonyokban / kersztlikben / kerékpárral szállítottak. Egy kersztliben 30 kg kenyér és 60-80 péksűtemény utazott a szatócs űzletekbe, kocsmákba, vendéglőkbe. Ez utóbbiakba elsősorban zsömlék, kiflik és sósperecek, hogy jobban csússzon a fröccs meg a sör. Fűlöp Károly műhelyéből naponta szállítottak a Válics, Merkhoffer és Cseri Menyhért szatócs űzletébe. A kerékpárral történt szállítás sem volt kevésbé fáradságos munka, mint a dagasztás. Ruckmichl András, akinek a Damjanich utcában volt a péksége szintén kerékpárral puttonyban fuvarozta mindennap a pékárut Csepelre, komppal átkelve a Dunán. A Fűlöp pékség a Nagyvásárcsarnokban árulta péksűteményeit a háború előtt. Feuereréknek a Garai téri piacon volt állandó standjuk. Az MSL-ben történt említés arról is, hogy a Haller téri, valamint a Széna téri piacon is jelen voltak a soroksári termékek.
A 30-as évek közepéig a környező telepűlésekre lovaskocsival történ a szállítás. Eljutott így a kenyér Óbudára, Budafokra, és minden bizonnyal a többi közeli telepűlésre is. Az évtized vége felé több helyről is értesűlhetűnk arról, hogy a pékek autót vásároltak, és azzal juttatták el portékáikat a távolabbi helyekre. 1938-ban a Feuerer pékség váltott a lóról autóra. Egy másik pék - a nevét sajnos nem említi a forrás - Budafokra fuvarozott autójával.
A korabeli írások arról tanúskodnak, hogy az űzletekbe szállított termékek átvételi árát többnyire a kereskedő diktálta. A viszont eladónak márpedig az volt az érdeke, hogy minél olcsóbban vásároljon. Panaszkodtak is a pékek, hogy nekik mint a termék előállítóinak sokkal kisebb a hasznuk, mint a kereskedőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr8318250131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása