Malom

Malom

A soroksári kenyér története / 12. rész /

2023. november 03. - Schmauder János
Jelentősen csökkentette az előállítás költségeit, hogy a pék szakmába is betört a gépesítés. Az 1930-as évek közepén, második felében - mint ahogy az már említésre kerűlt, 16 műhelyben villany hajtású dagasztógép dolgozott.Ez a tény nagy mértékben csökkentette a fizikai megterhelést, emberi munkaerőt váltott ki, kevesebb alkalmazottra volt szűkség, és gyorsította a munkafolyamatot. A Feuerer műhelybe ekkor kerűlt két csészés dagasztógép, igaz használt masina volt, s az ára sem volt éppen barátságos - 1400 Pengőt fizettek érte. Ezek a tények azonban jelzik, hogy ekkorra a pék szakmát űzők jelentős mértékben megerősödhettek anyagilag. Már koránt sem volt jellemző a korábban említett Szartorisz féle számtan, vagy nem mindenkinél.
Az 1930-as években tovább differenciálódott a pékárunak a vásárlóhoz való eljuttatása. Új foglalkozás jelent meg, a kenyérárus önálló tevékenysége. Három személyről derűlt ki, hogy kenyér- és péksűtemények árusításával foglalkoztak a II. világháború előtt.
RÁSZ MIHÁLY a Herczeg Ferenc utca 2. szám/ Vetés utca / alatt folytatta eme tevékenységet. Felesége Feuerer Margit is kenyérárusként van jelölve. Valószínűleg a családon belűl alakult ki ez a munkamegosztás, a szűlők végezték a sűtést. Ez az adat 1930-ból van.
PSÁDER JÁNOS a Vecsés utca 8. szám alatt lakott. Ő csakúgy, mint a felesége Pfister Mária szintén kenyérárusok voltak. Ebben az esetben is nagy a valószínűsége, hogy a szűlők által sűtött termékeket árulták.
LAMPEL SIMON a Mária Terézia utca 72. számú űzletében folytatta a péktermékek árusítását.A feleségének -Gyergyó Rozinának -a szűlei szintén sűtéssel foglalkoztak
Látható, hogy a termelés és az értékesítés szétválásának kezdetei először a családon belűl alakultak ki.
A számos soroksári pék által készített kűlönböző sűtőipari termék előállításához folyamatosan nagy mennyiségű lisztre volt szűkség. A 19. században ezt az igényt főként a helyi hajómalmok elégíthették ki. A 20. század elején aztán megjelentek a telepűlésen a lisztkereskedők is.
BÁNÓ LIPÓT a Haraszti utca 4. szám alatt lakott. Egyebek mellett lisztkereskedéssel is foglalkozott. 1924-ben gyilkosság áldozata lett. Felesége Wilhelm Zsófia férje halála után is folytatta a kereskedést.
BÁNÓ ISTVÁN szintén a Haraszti utca 4-szám alatt folytatta szűlei tevékenységét. Felesége Ányos Ilona.
LEFKOVICS LÁSZLÓ / Fő utca 7. szám / - felesége Dobrovicz Emma
KLÖTZL JÁNOS / Grassalkovich utca 135. / , felesége Marsovszky Júlia
HELLER IZIDOR LIPÓT / Grassalkovich utca 55. /, felesége Neumann Ella. A családot 1944-ben Auschwitzban végezték ki
Elérhető

A bejegyzés trackback címe:

https://pistor95.blog.hu/api/trackback/id/tr6918250133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása